Cimet, list (Cinnamomum zeylanicum)
100% naravno, čisto eterično olje
Red: Laurales; družina: Lauraceae; rod: Cinnamomum Schaeff.; vrsta: Cinnamomum zeylanicum Garcin ex Blume
Vonj: sladkast, začimbni
Način pridelave: konvencionalni (plantažni)
Način pridobivanja: parna vodna destilacija listov
Nota: srednja
Cimet (Cinnamomum zeylanicum) je poznan tudi pod imenom Cejlonski cimet – Šrilanški cimet. Cimet se tradicionalno uporablja v kulinariki pri pripravi slaščic ter raznih pit, omak in kompotov, ter zaradi visoke vsebnosti antioksidantov tudi kot konzervans.
V aromaterapiji se na primer uporablja:
- kot ‘prva pomoč’ pri zobobolu za lajšanje občutka bolečine do odhoda k zobozdravniku;
- za lajšanje prebavnih težav pri črevesnih okužbah in prebavnih motnjah;
- za poživljanje/spodbujanje v primeru otopelosti in utrujenosti.
V kozmetiki ga najdemo v mazilih za nego stopal.
Aktivne sestavine: eugenol, β-kariofilen, safrol, linalool, cinamil aldehid, trans-cinamaldehid, cineol
Uporaba: - za čiščenje doma: dodajte nekaj kapljic v sredstvo z čiščenje - za izparilnik (difuzor) ali aroma lučko: 4-8 kapljic. V mešanicah se dobro ujema na primer s: sivko, rožmarinom, žajbljem, rožmarinom...
OPOZORILO: V primeru preobčutljivosti na izdelek prenehajte z uporabo! Nikoli ne nanašajte eteričnega olja na kožo nerazredčenega! Po nanosu na kožo se ne izpostavljajte UV žarkom. Ne nanašajte na sluznice in v oči. V primeru nenamernega stika s kožo temeljito izperite. Ne uporabljajte v času nosečnosti in dojenja. Ne uporabljajte v primeru epilepsije. Varujte pred svetlobo in ogrevanjem. Ni primerno za otroke, mlajše od 3 let. Shranjujte nedosegljivo otrokom. Ne mečite v naravo ali umivalnik.
Hranimo na temnem in hladnem mestu: pri temperaturi do 20°C.
Rok uporabe in datum proizvodnje sta označena na embalaži.
Država porekla: Šrilanka
Kmetijstvo: izven EU
Izdeluje: Aromara d.o.o., Hrvaška, EU